Gojibärspulver

Gojibäret är ett litet och mycket kraftfullt bär som anses vara ett av de mest näringsrika råvarorna på marknaden. Gojibärets olika unika egenskaper beskrivs bäst som ett föryngrande. Gojibäret kommer ursprungligen från Kina och från platser runt Himalaya, i dessa trakter anses bäret vara en källa till långt och hälsosamt liv. I flera tusen år har gojibäret använts i kinesisk medicin och på senare tid har även modern forskning börjat att ta till sig bäret och dess påvisade unika egenskaper. Bäret har blivit mycket populärt inom hälso- och livsmedelsindustrin och räknas in bland superfrukterna. Gojibäret är fyllt av vitaminer, mineraler och antioxidanter och sägs traditionellt sett ha nyttjats för behandling av smärtor och leda. Mer om Gojibär hittar du på startsidan.

Pulver av Goji

gojibärspulverDe ömtåliga gojibären skördas en gång om året genom att försiktigt plockas ner från små träd som kryllar av vassa taggar. Bären tvättas försiktigt innan de torkas under solens strålar för att slutligen malas ner till det fina och näringsrika gojibärspulvret. I välsorterade matbutiker och hälsoaffärer går det att få tag på ett koncentrerat gojibärspulver av polysackarider från bären. Pulvret fungerar som ett slags kostfiber. Den sötsyrliga smaken från gojibärspulvret gör det gott att blanda ner i ett glas juice eller i en uppfriskande smoothie, men går också utmärkt att blanda med vatten. Pulvret är också gott att strö på gröten, över yoghurt eller blanda i en fruktsallad.

Märkbara effekter som utvinns från gojibäret

Gojibäret ger en allmänt ökad styrka och högre energinivå, och verkar uppiggande och är därför effektiv mot trötthet. Det ger också en ökad motverkan mot virus- och bakterierelaterade sjukdomar, och gör symptom som oro och stress mildare. Andra egenskaper som gojibäret har är att det verkar blodtryckssänkande, stärker hjärtat, hjälper kroppen att bygga upp röda och vita blodkroppar, reducerar kolesterolhalt, förbättrar blodcirkulationen och hjälper mot klimakterieproblem. Dessutom ger gojibäret en bättre fruktbarhet, bättre syn, lindrar muskelvärk, ger näring åt njurar och lever och kan få en att känna sig allmänt yngre och se piggare ut.

Gojibärets hälsopåverkan

Det finns alltså en mängd märkbara effekter som kan utvinnas från gojibäret. Att bäret kallas för superbäret är inte konstigt med tanke på dess innehåll av bland annat antioxidanter, polysackarider, karotenoider och alla mineraler och vitaminer. Gojibäret har ovanligt höga nivåer av antioxidanter och har påvisade effekter mot framförallt åldrande. Ett sätt att mäta graden antioxidanter görs genom ORAC skalan (Oxygen Radical Absorbance Capacity), en metod som kan fastställa halten av antioxidanter i olika matprodukter. Kryddor, bär och böner visar ofta höga värden men just gojibäret sticker även ut i denna grupp. Antioxidanter har även visat sig skydda kroppens celler mot hjärtsjukdomar, neurologiska sjukdomar och olika cancerformer.

Stora doser av zeaxanthin och betakaroten från bäret kan också förebygga en försämrad syn när vi blir äldre. B-vitaminet från bäret ökar vår energiproduktion och vår ämnesomsättning och muskeltillväxten i kroppen förstärks genom aminosyror från bäret. Stresshantering och förbättrat minne och koncentrationsförmåga utvinns från adaptogener. Polysackarider stärker kroppens immunförsvar. Flavonoider från bäret stärker och skyddar kroppens röda blodkroppar. Gojibäret innehåller dessutom 500 gånger mer C-vitamin än apelsinen, tre gånger mer järn jämfört med spenat och sex gånger mer betakaroten än moroten. Bäret är även en komplett proteinkälla och är fullproppat med viktiga vitaminer som A-vitamin, B1, B2, C-vitamin och E-vitamin. Viktiga mineraler som järn, zink. kalcium och selen hittar vi också i bäret.

Användning av goji

Bäret kan ätas antingen färskt, i torkad form eller i pulverform. Gojibäret passar utmärkt i gröt, müsli, yoghurt, nötblandningar eller till vissa efterrätter. Gojibäret äts antingen i dess naturliga form, torkat eller mixat som juice.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *